duminică, 26 octombrie 2008

Ce gasim din greseala pe YouTube :)

Sunt mandra de liceul pe care l-am promovat (acum ca am termeni de comparatie, ii atata lume la Cluj) si anume "Johannes Honterus" sitaut in brasov langa Biserica Neagra!!! :)...right...nu aveam o curte a scolii ceea ce ii da o nota de permisivitate in ceea ce priveste chiulitul de la ore pana la ceainaria de peste drum...dar nu despre asta vorbim acum :D
Pe YouTube, unde gasesti di tat` si di tate` am gasit acest clip care ma aruncat in trecut..in perioada liceului cand faceam naveta in fiecare zi, lucru care nu ma deranja.... cand ne intrebam toti colegii de ce suntem singurii liceeni care incep orele de la 7.....cand eram toti "destepti" si le stiam pe toate...cand chiuleam din timpul orei pe geamul clasei..ca deh stateam la parter.....cand ne certam cu diriga` ca nu ne duce in excursii..... cand ne temeam pentru o amarata teza la germana/latina/engleza s.a. ..... cand eram tarati in biserica de craciun si de acolo ieseam toti bocna ca era frig si totusi cu sufletele incalzite :)..... cand ne cauta porfu` de geogra sa isi inceapa ora si noi ne ascundeam de fiecare data in alte clase pretinzand ca "nu Herr Professor aici avem clasa de la inceputul anului" :))....offffff ma pierd in detalii/respectiv in trecut!!
Ideea ii ca Honterusu` e un liceu special si nu`s subiectiva..... este prea vechi ca sa tin minte anul....si cu multe traditii (ex. Sarbatoarea Honterus - mers pe jos pana in Poiana Brasov...acolo jocuri..si pt cei mari petrecutul noptii in cort alaturi de ursi).
Honterus era renumit si pentru trupa muzicala numita "Holtzkopf" (Cap de Lemn)....cu ea am crescut si ne-am distrat la fiecare Bal al Bobocilor sau Fashing`...cel putin generatia mea :).....ei bine...."Holtzkopf" nu mai exista pentru ca Alex este la faculta` in Germania...de Georgiana nu mai stiu nimic....anyway..cine stie poate o reuniune :)
Darrrrr in acest clip ne incanta cu un sound nou (as zice eu)..."The Others"...trupa formata din Falvius (tobe), Petra (voce)....cei ce faceau parte si din Holtzkopf...plus altii care am inteles sunt liceeni la Honterus.......soooo I am proud of my highschool..........audienta placuta!!!

miercuri, 8 octombrie 2008

Reclama la patrat!

Nu are nevoie de reclama....dar eu am nevoie sa dau mai departe, sa exprim tot ce simt acum pentru a-mi putea continua lectura.

De cateva minute am inceput sa citesc aceasta carte si inca nu m-am decis daca sa rad, sa plang, sa empatizez sau sa ma opresc pentru a simila nu doar din punct de vedere cantitativ informatia dar mai ales calitativ. Necesitam o pauza pentru a trece prin acest proces.

NU am cuvinte pentru a descrie cartea "Cine suntem", dar am dreptul sa o consider una dintre cele mai antrenante, puternice si "istorice" carti din cate am avut ocazia sa intalnesc.

De ce nu stiu daca sa rad sau sa plang...... o sa copiez anumite fragmente si va las pe voi sa decideti ce ar trebuii sa fac, pentru ca realmente nu am constientizat nici macar reactii involuntare in acest sens.

"Politicienii romani dau tot timpul extemporal! Scriu tot timpul, mai copiaza, mai sufla unul, dar sunt tot timpul la lectie si cu lectia neinvatata ........ politicianul roman da extemporal pentru ca nu are proiecte, el nu are o parere"
(ideea de baza se contureaza asupra faptului ca Romania nu propune proiecte pentru curtea europeana, preia de la alte tari)

"Visul celor ce ne conduc azi este sa mai fure ceva pana azi la ora 6........."

"Presedinta Indiei a spus : Avem aur, suntem bogati ... aurul este tineretul nostru"

"Omul modern: fast foods, fast thinkers, fast lovers"

Este acel gen de carte pe care nu il poti citii in diagonala, sau daca o faci comiti o mare greseala.
Aveam multe de zis..mai bine spus multe reactii la ce citeam (reaction paper online - aud ca se numeste acest efect mai nou!).....se pare ca am lapsus-uri acum, poate din nerabdarea de a continua cititul la aceasta bijuterie - si nu exagerez!!!

Go run for it, it`s for your soul!

marți, 7 octombrie 2008

postare mai veche :)...se numea amalgam de idei !


Citind cursurile la psihologie sociala, (pentru examen evident ).....citind un jurnal neobisnuit al unui absolvent al facultatii de Psihologie(pentru orice altceva, numai pentru examen NU :D ).....am ramas cu anumite citate care m-au pus rau pe gand, in sensul ca fie m-au detensionat...sau dimpotriva, m-au contrarierat.

Incep cu partea buna........un fost student asadar,...spune in cartea publicata de curand, cum ca unele dintre lucrurile pe are le-a invatat la Facultatea de Psihologie, este ca nu exista prosti ci impenetrabili cognitiv. Buuuunnn, e o noua abordare...clar....incep sa rad, chiar si acum.....si ma gandesc pentru inceput ce anume a generat in acest individ o astefel de preocupare (probabil l-a determinat numarul cazurilor??)...apoi incerc sa explic....clar a facut relatie cu vreun curs de la psihologie cognitiva.....si la sfarsit ma gandesc la frecventa cu care eu folosesc acest cuvant?....extrapolez evident si la populatie....asa de usor etichetam oamenii ca fiind prosti...(de multe ori pe buna dreptate, insa nu gasim un cuvant mai potrivit pentru a explica comportamentul lui deficitar).....incat, revenind la deja celebrul citat, pentru ca acum este parafrazat pe holurile facultatii, realizez ca a fi imenetrabil cognitiv denota o disfunctie a creierului...adica persoana tinta nu este de vina pentru situatia in care se afla, este o victima a circumstantelor sau a factorilor teratogeni din timpul vietii intrauterine,....insasi autorul cartii, despre care va vorbesc, ii aplaneaza cu mult conditia, pentru ca il denumeste asa, si nu prost! Pana la urma e un bun sinonim, in conditiile in care vrem sa fim diplomati. :D Aaaaaaaa si ca si o completare draguta, mai mult un sfat din partea unui Profesor, jignitor in prima faza...intelept dupa o scurta anliza...(o am in cap de ceva vreme)..."Adopta o toleranta fata de propria-ti prostie".....o daaaa, vb de limite, daca ne constientizam limitele, inseamna ca devenim mai toleranti, mai constienti de propriul potential,mai responsabili...implicit mai open-minded,,....pai daca nu putem mai mult,inseamna ca nu asimilam informatii....deci suntem impenetrabili cognitiv.
Va intreb pe voi...vi sa spus vreodata ca sunteti nebuni/anormali?.....Ei bine mie m-i se intampla des....ca si replica am extras din vocabularul colegilor din Timisoara urmatorul raspuns :"Nu, nu`s nebuna...sunt la psiho!". De ce va intreb asta?...pai se face ca un mare psihosociolog, Milgram...sustinea la un moment dat, ca 60% din populatie avem caracteristici de asasini si 2% din populatie ne incadram in patologic...nu pot sa nu ma intreb, pai daca primeaza caracteristicile negative ale speciei umane...este oare adaptativ pentru noi sa fim contrar majoritatii????...nu vreau sa intru in profunzimea conceptului "nebun", dar o doza de nebunie ar trebuii sa avem cu totii...e de preferat...insa care e limita dozei?.....cand ajungem sa intram in sfera vreunui procent expuz mai sus?, sau mai rau, cand marim acesti parametrii?.....si atunci nu e mai simplu pana gasim o explicatie, rezolvare, predictie sau orice altceva, sa sustinem...DA domne` sunt nebun. Nu e comoditate..... e un fel de ...... poate o explicatie sincera a comportamentelor manifestate atat de haotic in ziua de azi. Parerea mea.

duminică, 5 octombrie 2008

Ce ne determina sa fim rai?!?!


Pentru cei care nu sunt in tema, Philip G. Zimbardo este psiholog si profesor universitar la Universitatea Stanford, renumit pentru controversatul experiment "Stanford prison experiment". (google search pentru mai multe informatii)

Desi e lung filmuletul merita vizionat!!!!!!!. Pentru mai multe cunostiinte despre acest subiect va recomand replicarea experimentului de catre BBC.