joi, 18 decembrie 2008

Despre DOR!


Vin sarbatorile de iarna ....... perioada a anului coplesitoare din punct de vedere al emotiilor pe care le experimentam..... ei bine azi la cantina vorbeam cu Ali despre acest spirit si am ajuns impreuna imediat la conluzia ca acesta atmosfera specifica inca nu ne-a cuprins...sa fie din cauza proiectelor de la facultate, oboselii acumulte.....nu stiu....stiu doar atat.....am ajuns din nou in perioada in care imi este dor sa vorbesc cu cineva pe germana, mai exact imi e dor sa urez si sa mi se spuna "La multi ani", "Craciun fericit", "Sarbatori fericite" sau orice altceva asemanator pe limba germana!
Intr-una din zilele trecute cautam pe google o imagine draguta cu un mos, sanie, ren sau glob pentru un afis dragut de sarbatori....pentru ca nu ma atragea nimic am decis sa incerc si cu cuvinte cheie pe germana...ca deh...arhiva google e mareeeeee!!!...si ce gasesc...o reinterpretare sau redispunere a cuvintului "Weinachten" care se traduce pe romana ...desigur.."Craciun".......si suna asa:

Wein, ce inseamna VIN....si achten ce se poate traduce ca si: a avea tangenta cu / a tine seama de / respect pentru / consideratie pentru ...... rezulta => A avea tangenta cu vinul!

Prin urmare.........1. ramane sa ma interesez de originea cuvintului Weinachten si 2. Va doresc si voua sa petreceti alaturi de cei dragi la un pahar de vin (macar!!!)

Adio pana la revedere!

joi, 11 decembrie 2008

Despre succes!

Pt ca tre sa stau in casa....am zis sa citesc....sa navighez pe net.... sa ma reactualizez etc. - si uite ce am gasit!!!!!
Richard St. John...vorbeste despre Succes!!!!
De ce am decis sa vizionez acest miniclip?...pt ca saptamana trecuta la ToT (Train of Trainers)...intr-una dintre multele discutii constructive.....ajunsesem la subiectul "Carti musai de citit"...si Anca ne sugera cartea "Secretele Succesului" de catre Dale Carnegie. (multi o aprobau).....noroc ca am apucat sa achizitionez aceasta carte inainte de a ajunge la etapa de descompunere a gripei.....astfel incat acum ma entertainaresc cu lectura acestei carti si intarirea mesajului prin diverse astfel de filmulete/carti....and so on!

Vizionare placuta!

Train of Trainers - Part 2 (1.12 - 7.12)


1 decembrie ora 16..... ma insotesc ai mei ca la prima zi de scoala la Parau Rece......THE PLACE
..incet..incet ne adunam cu totii...spre seara are loc prima intalnire in plen....34 de tineri din toate partile romaniei, plini de asteptari marete, energici, voiosi, deschisi la interactiuni si cu zambetul pe buze (prima impresie)....... incepem sa ne cunoastem in diade,conversatii restranse.....ajungem la masa...interactiunile se amplifica.....seara de tot mergem cu totii la somn!

2 decembrie/7decembrie - la 9 jumate incepem trainingul propriu-zis si se termina pe la ora 19 in cel mai bun caz..... impresia de la inceput devine tot mai complexa.....au loc discutii, ice-breakere, teorie armonizata cu muuult exercitiu si deodata POC- ma plezneste realitatea!!!!
EU CE CAUT AICI???..... ca sa fiu mai explicita....in prima etapa a ToT-ului (Public Speaking) am fost selectati 375 de participanti din cele 957 de aplicatii validate...printre care si eu.....in cea de a 2-a etapa am ramas 68 din 375..printre care din nou si eu!!!!! - mare a fost surpriza desi recunosc, ma asteptam sau imi doream foarte mult sa merg mai departe........de ce la scurt timp dupa ce am ajuns la Parau` m-am simtit pleznita de realitate???????
Ei bine, pentru ca aici am intalnit cei mai minunati oameni cu putinta...oameni destinsi, calibrati, cu pregatire profesional, majoritatea aveau deja experinta in training (2, 3, 4 chiar si 7 ani ani in spate de training) - deja vorbim de expertiza si nu doar de experienta, oameni cu care puteai discuta despre orice.....un subiect despicat la orice nivel doreai.....se pliau si pe jocuri gen Mafia, Improvizatie, Naufragiatii etc. dar si pe partea profi, in fiecare minut invatai ceva daca ascultai!!!....concluzia finala (nu e a mea, dar e in totalitate incorporata) Oameni cum am gasit aici, nu mai gasesti niciodata nicaieri, decat daca am avea parte de o reintalnire!!! (la care vad ca deja se lucreaza :D)

Si acum o scurta analiza de continut (mai mult pt mine cred!)..... aceasta etapa a ToT-ului s-a axat pe partea de proces a unui training.... ca sa invatam cat mai mult si cat mai corect era necesar sa avem multe momente de evaluare...de feedback descriptiv si evaluativ la tot ce performam in mijlocul cercului..... noh.....partea asta a fost cel mai greu de digerat...daca ma raportez la mine.......Eu da, vin din mediul organizational....de 3 ani fac voluntariat la modul cel mai serios cu putinta....DAR nu am tinut nici un training ever!!! (motiv pt care ma intreb eu ce cautam acolo?! - greseli de selectie?).....in alta ordine de idei.... la finele acestei etape fiecare dintre noi trebuia sa pregateasca o prezentare.... a mea a fost sa zicem..."light"...m-am axat pe continut, m-am complicat ca de fiecare data (oi fi in subconstientul meu contra KISS-uielii - "Keep It Short and Simple") , si culmeaaaa am trait ceea ce denumim "blocaj emotional"....dap!!!...motiv pt care evident am fost amendata, "pleznita imaginar"..cum vreti voi.....si e BINE ca am fost......pe aceasta cale vreu sa MULTUMESC tuturor prietenilor (faza cu colegi o picat de prin a 3 zi) pentru ca m-au evaluat.. (inca un motiv pentru care revin la ce ziceam mai sus "oameni ca aici, nu mai gasesti nicunde"!!!)...pentru ca mi-au aratat drumul corect...unde m-am abatut...ce am facut gresit...ce ar fi trebuit sa fac!!!....... o durat o noapte si o zi sa asimilez,diger toate feedback-urile..... dar am convingerea ca daca lucrez la partile ce scartie, partile desemnate de catre ei, o sa ajung un trainer bun..... a fost ca si o operatie pe cord deschis.....A durut ...Dar a functionat.....si ASTA conteaza..ca a functionat!!!....si ac de acum incolo va fi tot mai bine...daca ti seama de operatie in sine :):):)

Nah ca iar ma lungesc.....dar nu as putea sa kiss-uiesc intamplarile si experienta de la ToT2008......a fost amazing, orice om care chiar vrea sa invete, sa "creasca", ar recunoaste meritele ToT-ului....... platforma ideala pentru lansarea ca si formator !!!

In final (sigur o sa fie si P.S.)....multumesc inca o data lui Anca, Denisa, Iustin, Ovi, Florin, Radu,Criss, Bogdan, Mihai C. , Mihai B (noroc cu tine ca nu am fost si la proiectul asta cea mai mica :D -traiasca si creasca cei de 20 de ani), Ilie,Imola, Cata, Alexandra, Alma, Monica si nu in ultimul rand lui Sorin (trainerul :)) pentru ca au facut totul posibil...au creat mediul prolific invatarii si dezvoltarii......multumesc lui Klin, Rocko, Radu, Oana, Cristina, Traian.....of ca sa nu uit..o sa multumesc la toti ! :):D....Da le multumesc pt TOT ce a fost la ToT!!!

P.S. ......foarte tare ca de data asta nu ramanem numa cu amintirile, lectiile, metaforele de viata...ma bucur sa vad ca tinem legatura!!!!!

P.S. ...o sa profit de fiecare dintre voi....oameni resursa!!!!

P.S. ..... am mentionat oare ca ToT este mediul perfect pt o dezvoltare atat profesionala cat si personala????

Nah..cred ca atat.....sau poate o sa mai fac inevitabile referiri la ToT in alte postari :)

va puppppp....a sau nu !!! ca sunt cu virusi :)):)):))