marți, 7 octombrie 2008

postare mai veche :)...se numea amalgam de idei !


Citind cursurile la psihologie sociala, (pentru examen evident ).....citind un jurnal neobisnuit al unui absolvent al facultatii de Psihologie(pentru orice altceva, numai pentru examen NU :D ).....am ramas cu anumite citate care m-au pus rau pe gand, in sensul ca fie m-au detensionat...sau dimpotriva, m-au contrarierat.

Incep cu partea buna........un fost student asadar,...spune in cartea publicata de curand, cum ca unele dintre lucrurile pe are le-a invatat la Facultatea de Psihologie, este ca nu exista prosti ci impenetrabili cognitiv. Buuuunnn, e o noua abordare...clar....incep sa rad, chiar si acum.....si ma gandesc pentru inceput ce anume a generat in acest individ o astefel de preocupare (probabil l-a determinat numarul cazurilor??)...apoi incerc sa explic....clar a facut relatie cu vreun curs de la psihologie cognitiva.....si la sfarsit ma gandesc la frecventa cu care eu folosesc acest cuvant?....extrapolez evident si la populatie....asa de usor etichetam oamenii ca fiind prosti...(de multe ori pe buna dreptate, insa nu gasim un cuvant mai potrivit pentru a explica comportamentul lui deficitar).....incat, revenind la deja celebrul citat, pentru ca acum este parafrazat pe holurile facultatii, realizez ca a fi imenetrabil cognitiv denota o disfunctie a creierului...adica persoana tinta nu este de vina pentru situatia in care se afla, este o victima a circumstantelor sau a factorilor teratogeni din timpul vietii intrauterine,....insasi autorul cartii, despre care va vorbesc, ii aplaneaza cu mult conditia, pentru ca il denumeste asa, si nu prost! Pana la urma e un bun sinonim, in conditiile in care vrem sa fim diplomati. :D Aaaaaaaa si ca si o completare draguta, mai mult un sfat din partea unui Profesor, jignitor in prima faza...intelept dupa o scurta anliza...(o am in cap de ceva vreme)..."Adopta o toleranta fata de propria-ti prostie".....o daaaa, vb de limite, daca ne constientizam limitele, inseamna ca devenim mai toleranti, mai constienti de propriul potential,mai responsabili...implicit mai open-minded,,....pai daca nu putem mai mult,inseamna ca nu asimilam informatii....deci suntem impenetrabili cognitiv.
Va intreb pe voi...vi sa spus vreodata ca sunteti nebuni/anormali?.....Ei bine mie m-i se intampla des....ca si replica am extras din vocabularul colegilor din Timisoara urmatorul raspuns :"Nu, nu`s nebuna...sunt la psiho!". De ce va intreb asta?...pai se face ca un mare psihosociolog, Milgram...sustinea la un moment dat, ca 60% din populatie avem caracteristici de asasini si 2% din populatie ne incadram in patologic...nu pot sa nu ma intreb, pai daca primeaza caracteristicile negative ale speciei umane...este oare adaptativ pentru noi sa fim contrar majoritatii????...nu vreau sa intru in profunzimea conceptului "nebun", dar o doza de nebunie ar trebuii sa avem cu totii...e de preferat...insa care e limita dozei?.....cand ajungem sa intram in sfera vreunui procent expuz mai sus?, sau mai rau, cand marim acesti parametrii?.....si atunci nu e mai simplu pana gasim o explicatie, rezolvare, predictie sau orice altceva, sa sustinem...DA domne` sunt nebun. Nu e comoditate..... e un fel de ...... poate o explicatie sincera a comportamentelor manifestate atat de haotic in ziua de azi. Parerea mea.

Niciun comentariu: